Преподобний Іоанн Багатостраждальний

30 липня 2021
31 липня Православна Церква святкує пам’ять одного з найбільш відомих подвижників Києво-Печерських - преподобного Іоанна Багатостраждального. Він є яскравим прикладом боротьби із плотськими пристрастями. Його життя було сповнене подвигів та чудес. Взірець смирення, мужності і невичерпної віри святих змушує нас глибше зазирнути в своє серце.
 
 
Преподобний ще з юних років страждав від тілесної похоті, і ніщо не могло допомогти йому позбавитися від неї. Для боротьби з нею святий Іоанн пішов у Києво-Печерський монастир, у печеру, де у свій час подвизався преподобний Антоній. Преподобний старанно молився Господу і просив допомоги святого. Через добу він почув голос: «Іоанн! Тобі потрібно піти в затвор тут, щоб побороти свою пристрасть, і Господь допоможе тобі молитвами своїх преподобних».
З тих пір святий оселився в печері і тільки через 30 років наполегливої боротьби з собою він переміг плотську пристрасть. Ця боротьба виявилася напруженою і дуже важкою, з безліччю спокус і підступів диявола. Не раз, впавши в спокуси він хотів покинути печеру, але завжди він відкидав сумнів і з часом зважився на ще більший подвиг.
Преподобний на час Великого посту закопав себе в землю до плечей. У такому положенні святий продовжував боротьбу зі своєю плоттю. А тим часом ворог роду людського всіляко намагався перешкодити подвижникові. Він навів страх на святого Іоанна: страшний змій заповз у печеру святого і намагався його поглинути. Це тривало кілька днів.
У ніч свята Воскресіння Христового змій захопив голову преподобного в свою пащу. Тоді подвижник почав молитися Богу, щоб Господь визволив його від нападів ворога. Блиснула блискавка і змій зник. Печера наповнилася світлом і він почув голос Господа, який підтримав святого і дав благословення продовжувати подвиг заради спасіння душі.
Помер преподобний близько 1160 року, отримавши благодать у боротьбі зі своєю тілесною пристрастю. Зараз мощі цього святого подвижника знаходяться в Ближніх печерах Києво-Печерської лаври.

Тропарь:
В тебе, отче, известно спасеся еже по образу приим бо крест последовал еси Христу, и дея учил еси презирати убо плоть, приходит бо: прилежати же о души, вещи безсмертней: тем же и со Ангелы срадуется, преподобне Иоанне, дух твой.


Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.
 
Приватбанк
Для сайту 4149 6293 1322 1459
 
4149 4390 0091 7074

або

5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА