Про самарянку: п’ята неділя після Пасхи

29 травня 2021
Євангеліє не повідомляє нам імені жінки-самарянки, але Передання Церкви його зберегло, і ми називаємо її грецькою - Фотінія, українською - Світланою, на кельтських мовах - Фіоною, на інших західних мовах - Клер. І всі ці імена говорять нам про одне: про світло.

    Зустрівши Господа Ісуса Христа, вона стала світлом, у світі сяючому, світлом, яке просвітлює тих, хто зустрічається з нею. Кожен святий дається нам в зразок і у приклад. Ми не завжди можемо конкретно повторити дії святого, ми не завжди можемо слідувати його шляхом від землі на небо. Але від кожного святого ми можемо навчитися двом речам. Перше, це те, що силою благодаті ми можемо досягти того, що по-людськи здається неможливим: стати людиною за образом і подобою Божою, бути словом правди, знаменням надії, упевненістю, що Бог може перемогти, якщо тільки ми дамо Богу доступ в нашу душу і в наше життя.

    І друге, чому можуть навчити нас святі, - це зрозуміти, що говорить нам їх ім'я. Самарянка сьогодні говорить нам про світло. Христос сказав, що Він - світло світу, світло,що просвіщає кожну людину: і ми покликані дати в наших душах, в наших умах і серцях, у всій нашій істоті притулок цьому Світлу, щоб у нас і через нас могло виповнитися і стати реальністю слово, сказане Христом: «Так  просвітиться ваше світло перед людьми, щоб, бачачи ваші добрі справи, вони прославили Отця вашого, що на небі» (Мф. 5; 16).



   Тільки бачачи, як ми живемо, тільки за нашими справами люди можуть повірити, що світло - є світ Божий; не по нашим словам - хіба тільки що наші слова - це слова такої ж правди і сили, як слова апостолів або навіть Самого Христа. Тому задумаємося, нехай замислиться кожен з нас про значення нашого імені і про те, як нам стати тим, чим ми названі. Самарянка прийшла до криниці не з духовних міркувань: вона просто прийшла, як приходила щодня, щоб набрати води, - і зустріла Христа.

    Кожен з нас може зустріти Христа на кожному кроці життя, наприклад, коли ми зайняті буденними справами, нам треба, щоб серце наше налаштувалося правильно, якщо ми готові до того, щоб зустріти Христа, прийняти благословення, почути - і задати питання. Тому що Самарянка задавала Христу питання: і те, що вона почула у відповідь, настільки перевершувало її запитання, що вона впізнала в Ньому пророка, а потім впізнала в Ньому і Христа, Спасителя світу. Але світло не можна ховати під спудом: виявивши, що Світло прийшло у світ, Що слово Божественної правди звучить тепер серед людей, що Бог серед нас, Самарянка залишила всі земні турботи і кинулася бігом розділити з іншими радість, здивування про те, що вона знайшла. Спочатку вона розповіла їм, чому вона повірила, і в цьому може бути цікавість, а може бути, і переконлива сила її слів, і та зміна, яку вони в ній самій могли бачити, привели їх до Христа, вони переконалися і самі сказали їй: Тепер ми віримо, - це сказали люди не тому, що ти нам розповіла, - тепер ми самі бачили, чули самі ...

   Ось чому Самарянка вчить всіх нас: щоб повсякчас  нашого життя, за самими невигадливими заняттями, ми були так відкриті, щоб прийняти Божественне слово, бути очищеними Його чистотою, бути освіченими Божественним світлом і прийняти Його в глибини нашого серця, прийняти Бога всім нашим життям, так, щоб люди бачачи, ким ми стали, могли повірити, що Світло прийшло у світ. Будемо ж молити самарянку, щоб вона навчила нас, привела б за руку до Христа, як вона сама прийшла до Нього, і служити Йому, як вона послужила йому, ставши спасінням для всіх, хто був навколо неї.

Митрополит Антоній Сурозький

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.
 
Приватбанк
Для сайту 4149 6293 1322 1459
 
4149 4390 0091 7074
Маринчак В.А.

або

5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА