Неділя перед Різдвом Христовим, неділя свв. Отців

04 січня 2020


























В ім'я Отця і Сина і Святого Духа! 

Багато з вас, коли відкривали Євангеліє вперше, напевно, бентежилися та дивувалися: навіщо йде перелік стародавніх дивних імен, які ми сьогодні читали в Євангелії від Матея? Навіщо потрібно перерахування спочатку одних чотирнадцяти родів, потім ще чотирнадцяти і ще чотирнадцяти? А річ в тому, що євангелист хотів в цих коротких рядках, в цьому переліку імен, нагадати нам цілу історію Старого Завіту, коли люди чекали Спасителя світу. За кожним іменем стоїть історія життя: тут і праведний Авраам, який нічого не шкодував для Бога, який пішов за Господом; тут і праведна Руф, яка покинула батьківщину, і прийняла віру в Єдиного Бога; тут і грішники та праведники — всі вони були предками Господа Ісуса по плоті. 
Ви скажете: звідки ми знаємо, ким були ці люди? Важко нам це все збагнути. Чому відразу нам не говориться про те, що потрібне для нашого серця? Але ось тут і є найважливіше: важкий початок Євангелія, який вимагає від всіх нас певних зусиль, означує ціле духовне життя. Це слово Боже, а не якась газета, яку прочитав і відразу ж відклав, воно вимагає від нас зосередженості думок, серця. І той, хто переборе труднощі перших рядків, потім піде далі, і йому буде легше. А той, хто скаже, відкривши Святу книгу: «Якісь незрозумілі тут слова, далі читати не буду», — той так і залишиться без Слова Божого. 
Значить, треба не абияк почитувати, гортати, а заглиблюватися серцем і розумом в Слово Боже. І ви побачите, що й імена ці потрібні, і все це має значення, і що книга родоводу Ісуса Христа говорить про Нього як про передвіщеного Царя Спасителя. Ця книга родоводу нагадує про те, що Господь став рідним людині по плоті, що Він став одним з нас, що у Нього, як і у нас, є діди і прадіди по плоті, що Він увійшов в людський рід. В цю книгу родоводу можна було би вписати всіх людей, мільйони, мільярди людей — всі вони стали родиною нашого Спасителя по плоті. Він з нами поріднився, воплотившись від Назаретської Діви, від Діви Марії. 
Було в давнину прислів'я: «До Бога високо, до царя далеко». І так нам завжди здається, що Господь десь на небі, що Він далекий від людини, що наша молитва може бути не почута — нібито Господу Богу потрібний сильний звук, або якась незвичайна святість, — щоб Господь почув нашу молитву. І ось сьогоднішнє Євангеліє нам відповідає: «Ні, не тривожтеся, Бог тут, Він з нами». Священне таємниче ім'я Христове — не тільки Ісус Спаситель, але й Еммануїл, що значить «з нами Бог» в перекладі з давньоєврейської мови. 
Ось це Святе Ім'я Господа і наше життя преображає. Коли ми з вами не знаємо, як нам жити і як чинити, пам'ятайте: з нами Бог — Він допоможе, якщо ми до Нього звернемося. Коли ми з вами втомлюємося, виснажуємося під вагою житейського тягаря, коли ми страждаємо, сумуємо, коли нам здається, що життя наше марне, що зусилля наші безрезультатні, ми повинні пам'ятати, що з нами Бог. І це є наша головна надія, тому що ми не на людину уповаємо, а на Бога, що став людиною, на Господа, Який тут, з нами, не далеко і не високо, а близько — тому що Господь Сам захотів наблизитися до нас. 
Ми з вами вже наближаємося до днів Різдва Христового, ми вже співаємо: «Христос рождається». І ми сьогодні чули євангельську розповідь про те, як Йосифові було передвіщено в нічному видінні, що народить його жінка сина, якому буде дано ім'я Ісус, що значить «Спасіння Господнє», і що цей Син врятує людей від їхніх гріхів. І це означає, що з нами Бог. До нас близиться радість, близиться нагадування! І всі ми, зігнуті під тягарем своїх гріхів, турбот, жалів і хвороб повинні зараз розпрямитися і подивитися вперед, вітати Господа, як співається і говориться у святителя Григорія Богослова: «Христос раждається — срящіте», що означає «йдіть назустріч». І ми йдемо Йому назустріч, тому що Він народився не тільки тоді, але Він народжується для нас зараз. Він живе серед нас. 
Хто відкриє Йому своє серце, той буде з Ним жити і дізнається, що означають слова: «З нами Бог, розумійте, язици, і покоряйтеся», тобто зрозумійте, невіруючі, і схиліться перед Ним, бо з нами Бог, тому що віра наша є віра в Ісуса Христа, Сина Божого. Амінь.

отець Олександр Мень